miercuri, 1 septembrie 2010

Impresii din concediu _ 2

Ce pot sa spun? Inca o tara care are multe biserici...lumea asta e pusa numai pe zidit biserici! La ce le-or folosi? O scoala, un spital strica?!!...
De ce ma mir oare?!!..Doar si la noi pe vreme de criza se vrea construirea Catedralei mantuirii neamului. Daca aveti impresia ca nu vom plati pentru ea, cred ca va inselati. Oricum platim taxe, iar o parte din bani sunt folositi pentru plata preotilor. De curiozitate...lor li s-au taiat salariile? Sau asta doar e pentru fraierii de doctori, personal de la finate, personal din primarii, profesori, etc.? Dar nu e nici o problema...doar se mai nasc copii care sa moara in spitale.
Totusi sa revin la concediu...
Cand i-am intrebat despre razboiul de la ei au inceput sa ne explice disensiunile dintre crestini si musulmani. Desi s-a zis ca motivul razboiului a fost cel etnic, asta a fost doar de suprafata...cauza reala...banii...ca intotdeauna.
Se pare ca sarbii din conducerea fostei Iugoslavii alocau regiunii lor o suma de bani mult prea mare comparativ cu cat produceau...motiv ce a nemultumit croatii.( asta a fost varianta croatilor).
Acum doar timpul va demonstra cat de benefica a fost dizolvarea Iugoslaviei si pentru cine. E o vorba : " Divide et impera!"
Cum una din excursii a fost mai lunga, ghidul a apucat sa ne mai povesteasca si din istoria tarii, influenta turcilor,etc. A amintit si de "taxa sangelui". Interesant nume, dar cand am auzit detaliile mi-am amintit ca si noi am platit-o in trecut. Stiti birul platit imperiului otoman? Bani, grane, copii. Copiii transformati in ieniceri reprezinta taxa sangelui.
Hm..stiu ca ma raportez mereu la Romania...dar daca ai intreba pe cineva care sunt cele mai rele lucruri care s-au intamplat in istoria noastra, oare cati ar zice de "taxa sangelui"?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu