joi, 17 mai 2012

Mame...si mame

Fiecare din noi si-a format o imagine/un model despre cum ar trebui sa fie mama. Unele imagini sunt create pe baza unor persoane reale, unor rude, unor personaje din filme sau carti, unor combinatii dintre toate acestea, pe baza imaginii mamei reale pe care o avem. Cand intrebi pe cineva cum ar trebui sa fie o mama automat se refera la aceasta imagine pe care si-a format-o. Ce inseamna mama buna? Cum ar trebui sa fie o mama?
Raspunsuri auzite:
" Sa ma lase sa fac tot ce vreau"
"Sa ma astepte cu masa pusa"
"Sa stam frumos in bucatarie si ea sa gateasca si sa vorbeasca cu mine"
"Sa ma ajute la teme"
" Sa imi dea bani si sa ma apere in fata lu tata".
...cu timpul, cerintele evolueaza.
"Sa vina la mine si sa imi gateasca...eventual si menaj in casa" (Ce? La varsta ei are nevoie de viata personala?!!!)
"Sa aiba grija de copilul meu."
"Sa ma ajute cu bani"
 De fapt raspunsul e in functie de ce are nevoie fiecare.
Hm...sunt niste intrebari grele. Nu cred ca exista un raspuns bun. Dupa ceva ani, imi dau seama ca mama buna, pentru fiecare, reprezinta exact acel om care te sustine, te impulsioneaza, iti e alaturi la bine si la rau, te iubeste, etc. Din ce vedeti am enumerat doar responsabilitatile mamei, dar nu si pe cele ale copilului. 
Si totusi...chiar daca o femeie e o mama buna pentru un copil, poate nu se potriveste pentru altul. De exemplu, nu as fi suportat o mama care vorbeste non stop, care ar fi fost sufocanta si irascibila. (Am vazut ceva cazuri in jurul meu.)
Cum sunt mame bune sunt si altele mai putin bune...sufocante, santajiste sentimental, indiferente, egoiste, rele, etc.
Acum, hai sa fim realisti. Ea, femeie, cu sentimentele, dorintele, visele si frustrarile ei...devine mama intr-o zi. Si ea isi imagineaza ce inseamna sa fie mama si aplica astea asupra copilului. Invata sa fie mama.
 Sa nu ne crizam inutil si sa recunoastem ca nu e usor sa renunti la o parte din cine esti ca sa ai grija de un copil. La acestea se mai adauga si problemele din societatea in care traieste, de la serviciul ei, etc. 
Deci, mamele sunt si ele oameni, cu probleme, si ele obosesc ca orice om, si ele au vise, etc Unele pot fi cele mai bune prietene, altele nu...si totusi viata merge inainte.

No...cum zic ardelenii...un mare Multumesc pentru mama...chiar daca nu e o ocazie speciala.

2 comentarii: