duminică, 19 februarie 2012

"la schimbat scutece"

 Acum vreo 2 ani, un coleg din UK a trebuit sa isi ia concediu 1 luna ca sa aiba grija de copilul nou nascut. Suna ciudat pentru noi, care de secole traim cu mentalitatea ca micutii sunt doar responsabilitatea femeilor. Tin minte ca la acea vreme, seful meu din Romania, mi-a spus ca este lege in UK ca 1 luna tatal sa isi concediu pentru ingrijirea noului nascut.
Orice nou tatic, de la noi, care manifesta un interes mai acut pentru "schimbat scutece" era luat la misto. E interesant faptul ca desi femeilor le este greu sa se ocupe doar ele de cresterea unui copil, la noi nu a aparut nici o lege de acest fel. Si aici ma refer la faptul ca daca iti asculti bunicile, prietenele, mama si orice alta femeie care a ingrijit un copil, vei auzi diverse povesti, aratand ca nu e usor.(...ah...da...si masculul din dotare...mai tot timpul ocupat cu serviciul si alte chestii. Cred ca asta e cea mai auzita poveste)
Ok, este legea cu concediul de maternitate, unde si tatal poate sta tot concediul acasa si mama sa mearga la lucru. Insa aici e mai mult o chestie legata de calcule financiare. Cu aceasta lege amandoi parintii sunt obligati sa se implice si indiferent de ce serviciu ar avea sunt obligati sa isi ia o luna de concediu pentru ingrijirea celui mic. Implicit firmele sunt obligate sa acorde acea luna de concediu.

Un comentariu:

  1. Si in Romania se dau 5 zile pentru fiecare copil nascut si in plus 10 zile doar o data (de obicei la primul copil). Am fost eu in situatia asta dar a trebuit sa vin la servici vreo 5 din cele 10 zile (stii pentru cine lucram amandoi atunci :)
    Parerea mea e ca degeaba sunt legi in sensul asta. Totul se rezolva individual in functie de cojones.

    Bogdan G

    RăspundețiȘtergere