luni, 14 iulie 2014

biserica fortificata Vulcan

Uneori avem impresia ca noi traim vremuri grele, insa nu ne gandim la cei care au trait in timpul razboaielor mondiale, sau in vremea cand navaleau tatarii, turcii si romanii si oricine a mai avut chef sa ne jefuiasca. Fiecare perioada e cu greutatile ei. Lumea a evoluat de acum aproape 2000 de ani de cand ne bateau romanii la poarta....bine in final ne-au si batut la propriu (daca citim mai cu atentie ...vedem ca si unii de ai nostri le-au dat o mana de ajutor). Se spune ca trebuie sa stii trecutul unei tari ca sa ii intelegi prezentul.  
orga
In ultimii cativa ani am vizitat mai multe biserici fortificate. De ce ar fi nevoie sa fortifici o biserica?!! Dupa cum spuneam de-a lungul timpului mai multi au vrut diverse lucruri pe gratis...mancare, aur, bogatii, copii, sclavi, etc. Asa au aparut bisericile fortificate. Una dintre cele mai interesante este biserica evanghelica fortificata de la Vulcan.

  Biserica cuprinde în plan o navă rectangulară, acoperită cu planșee din lemn caselat și are alipit pe latura vestică turnul-clopotniță masiv, cu cinci etaje. Apa­reia­jul turnului este făcut în asize. Acoperișul bisericii este etajat, cu ferestre oblonite pe toate laturile. Cei din comunitate isi lasau aici in cate o camera mancare si strictul necesar care i-ar fi ajutat sa supravietuiasca un asediu indelungat.

De-a lungul timpului a fost martora la multe tragedii: navalirile turcilor in 1421 si 1432, atacul armatei lui Gabrile Bathory in 1611, emigrarilor ( in 1907 in SUA), razboaielor si deportatilor (1945 URSS). Ca orice lucru care exista pe lumea asta si la biserica a fost nevoie de oameni pentru a o transforma sau a o ridica dupa fiecare distrugere. Dupa atacul din 1611 doar 5-6 oameni au mai supravietuit si vreo 300 refugiati in alte parti. Dupa asemenea macel a fost recontruita din temelii. 
Si mai tarziu a venit vremea razboaielor mondiale si apoi a deportarilor ( 70.000 de sasi si svabi deportati in Siberia - 3 saptamani de mers cu trenul, 15.000 morti doar pe traseu.) Cu ocazia asta aflu ca femeile erau mai rezistente ca barbatii pentru ca au supravietuit intr-un numar mult mai mare. 
Povestea preotului(desi cred ca nu se numeste la fel ca la ortodocsi) continua. Nu e doar istorie fara sentimente...e istoria a mii de oameni care au incercat sa isi faca un loc acolo si care de-a lungul timpului au platit un pret foarte mare....doar pentru ca...
Desi pare atat de departe in timp, imi amintesc ca e o istorie care nu e atat de indepartata. Sa nu uitam ca abia de vreo 20 si ceva de ani am iesit din comunism. 
Totul capata si mai mult sens cand aflam ca si bunica acestuia a fost deportata la minele de carbuni din Siberia. Nu am mai avut curaj sa intreb...dar sentimentul imi spunea ca nu s-a mai intors.


celebrul baumstrtzel - diferit de kurtos, foarte bun
Si pentru ca la ei nu sunt vorbe goale si nu vor sa uite acele suflete, pe 2 pereti opusi sunt 2 table cu cei disparuti in cele 2 raboaie mondiale.  Impresionant, ca niste oameni si-au pierdut viata in chinuri in niste vremuri cumplite, dar cei de acasa nu au vrut sa uite jertfa lor. Pentru cei de acasa acestia nu au reprezentat doar un numar de victime.



P.S! Dincolo de poveste, puteti admira biserica, orga si camarutele in care o lume isi depozita necesarul pentru supravietuire. De asemenea puteti gusta ( puteti fi si martori la preparare) baumstritzel. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu