miercuri, 13 martie 2013

Noi si alimentele...

In ultima vreme tv-ul e ocupat cu tema laptelui infestat cu nu stiu ce bacterii care provin de la faptul ca vacile au mancat iarba mucegaita. Ca de obicei lumea se crizeaza...si vai...si vai...suntem prea saraci sa mancam prostii, si nu avem ce manca deoarece legumele sunt stropite cu substante si oricum nu le producem noi, fructele sunt si ele stropite si oricum nu le producem noi, animalele sunt si ele injectate...mai crestem si noi....Mai mancam si carne de cal si zicem ca e de vita. Si vai si vai. Trebuie sa ne crizam ca oricum nu se schimba nimic.
Clar e ca ceea ce mancam noi e mai mult importat...dar pare ca nu deranjeaza prea tare. Ceea ce deranjeaza e ca mancarea nu mai e sigura. Daca auzi reclama la TV "Lactag...laptele cu gust adevarat de lapte", oare ce crezi despre ceea ce consumi?!
De dimineata beam un  nes cu lapte (nes...si lapte UHT) in timp ce ma pregateam pentru serviciu si ascultam Neatza cu Razvan si Dani. Apare doctorul acela cu alimentatia care are un nume foarte lung si incepe cu M. Se pun intrebari despre laptele infectat. Doctor M povesteste ca e o chestie normala, care s-a mai intamplat si se mai poate intampla daca furajerele date la animale nu sunt stocate corespunzator si prind mucegai. Nu stiu ce substanta din acel mucegai se transmite prin laptele de vaca pe care il consumam si in plus ficatul uman cand da de substanta asta emite o enzima si mai toxica care duce la cancer.
Am auzit de cancer si deja ne-a batut inima mai rapid...ca parca nu ai putea sa mori si din alte cauze. Ca sa mai linisteasca oamenii doctor M incepe si povesteste si despre salmonela. Totul depinde de atentia care o dam igienei alimentare...stiti ca si cu spalatul pe maini. De exemplu salmonela se poate transmite si daca nu stim sa aranjam mancarea in frigider, daca frigiderul nu are o temperatura de 4 grade, etc.  Prezinta cateva reguli de bun simt despre cum sa asezi mancarea in frigider, la ce temperatura trebuie fixat acesta si cum trebuie igienizat, reguli pe care nu le-am auzit niciodata. Uite cateva informatii importante care ar fi trebuit predate la educatie civica. (asta asa ca sa nu te imbolnavesti ca prostul ca esti incult)
Imi amintesc de anii de facultate si de camin. Colegele mele din anul 4 au vrut sa dezghete frigiderul inainte de vacanta. L-au scos din priza si l-au lasat asa 1 saptamana pana s-au intors. Au uitat sa scoata tot ce era in el si carnea din congelator. Sa va povestesc in ce hal mirosea? Ca l-am spalat de 10 ori cu axion, spirt, otet si tot nu am putut scoate mirosul din el? (asta dupa ce in prealabil fetele si-au legat niste prosoape la nas ca sa se poata apropia de el). Ca a trebuit sa stea 2 saptamani cu usa deschisa (pe un hol) ca sa se duca mirosul si iar  a fost spalat de vreo 10 ori?
La vremea aia aveam impresia ca doar mie mi se intampla chestii de astea. Adica cat de...sa fii ca sa dezgheti un frigider si sa nu scoti alimentele din el si sa il lasi asa 1 saptamana? Oricum nu ma mai mira nimic din moment ce parea ca o parte din cele care stateau in camin parca erau evadate de acasa...far far away de reguli de igiena...bine ca nu mai era mama sa le bata la cap cu "strange masa dupa ce mananci", "spala vasele...nu astepta 2 saptamani sa puta", " mai schimba hainele si spala-le ca nu e de ajuns doar sa faci dus", " mai deschide geamul sa se aeriseasca", etc.
Cand ti se intampla niste chestii mai povestesti si la prieteni ca sa verifici daca cumva ai luat-o razna din moment ce celor din jur totul li se pare normal.  Nu o luasem razna..la o prietena, in camera de camin, colegele au scos frigiderul din priza si ca sa scoata mai repede gheata care se acumulase pe congelator au folosit matura. Ce conteaza?! Mai maturam, mai scoatem gheata din congelator...matura e universala.

Cum-ne-organizam-alimentele-in-frigider - doctor M

Ceva sfaturi utile gasiti in link-ul de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu