marți, 31 iulie 2012

alba - neagra

Jocurile olimpice de la Londra au inceput de ceva vreme. Daca in tara cei din politica joaca alba neagra cu tarisoara asta, sportivii nostri au castigat deja cateva medalii. Pe cat de multe emisiuni politice unde se bat mizerabil cei de la putere (parca bataile smecherilor din strada s-au mutat la TV si actorii sunt oamenii politici), pe atat de multe emotii si concursuri pentru olimpicii nostri. Cumva, in ciuda a ceea ce se intampla la noi, in fiecare zi , ai nostri mai castiga cate o medalie.
Daca nu ai fost la vot probabil ai citit prin ziare zeci de "cuvinte de apreciere" la adresa ta. Poate invoci dreptul tau democratic de a nu participa la vot. Hm...hai ca ai tupeu. Democratie?! Dar unde te crezi?!
Aici se alatura si cei de etnie maghiara care au fost in numar mic la vot. Prin ziare au fost ceva comentarii legat de participarea lor la referendum in numar mic. Ca o ironie, echipa de polo a Romaniei ii bate pe englezi...iar aceasta echipa arata ca romanii si romanii de etnie maghiara pot lucra impreuna.
Ce urmeaza? Dupa o munca indelungata, cei cu sanse la podium probabil vor mai aduce cateva medalii acasa. Iar in politica, se mai platesc niste datorii, se arunca si cu mai multa mizerie, certurile continua, etc...Si te intrebi ca un om cu bun simt: Dar noi nu suntem in criza?! Ne permitem asa scandal? Si cu seceta asta ce facem? Mai muncesc si astia azi...sau doar se cearta? Cui foloseste tot scandalul acesta?

In final, imi amintesc de cuvintele unui ambasador de al nostru referitor la mizeriile care sunt difuzate la tv: "Romania de la televizor nu e Romania mea".

duminică, 22 iulie 2012

Fii selectiv

Daca aveti rabdare 11 minute sa urmariti filmuletul de mai jos gasit pe site-ul celor de la Mai Mult Verde, http://www.maimultverde.ro/, cred ca veti afla niste informatii noi sau cel putin va veti gasi raspunsuri la unele intrebari.

Indemnul meu e sa fii selectiv. Incearca macar o saptamana sa pui (tu si familia ta) in 3 pungi separate deseurile, selectiv...si o sa vezi cate materiale pe care poti sa le selectezi ...le arunci la gunoiul menajer. Asta iti spun din experienta proprie. Initial si eu aveam impresia ca nu arunc la gunoiul menajer prea multa hartie sau plastic, insa m-am inselat. Mi-a dat seama ca la plastic strangeam multe ambalaje:
- pet-uri de la apa,
- cutiile de plastic de la iaurturi sau branzeturi si smantana, inghetata (ca a venit vara)...sau alea de la legume impachetate, gen ciuperci
- diverse pet-uri de la ulei, otet, bors,sana, etc,
- ambalaje de plastic de la produsele de igiena: sampon, gel de dus, sapun lichid, etc
- ambalaje de la produsele de intretinere a casei: domestos, sano pt parchet, gel de vase, etc
- cutii de bere  si cutii de metal ( Dap...se colecteaza  tot la hartie)
De hartie nu mai spun, de la ziarele promotionale din cutia postala, cutiile de lapte, bonuri, cutii de cereale, cutii de pizza, ...se strange multa hartie.

Buun...acum stiu ca ocupa ceva loc in casa sa ai niste pungi (de hartie) in care sa strangi reciclabilele. In plus trebuie sa iti faci timp sa le duci la pubelele de reciclare. Daca ai noroc sa ai tomberoanele de reciclare, macar in statia de autobuz, in drumul spre serviciu...e ok. Insa stiu ca nu e chiar asa...tot din experienta spun...trebuind sa le las la vreo 4 statii de autobuz distanta, in drumul spre sala.
No...acum de voi depinde ce va doriti si ce scuze va gasiti.

Si in final cum mersul la gratarl e un fel de sport national, va invit sa vedeti filmuletul d emai jos.


sâmbătă, 21 iulie 2012

La munte

castelul Pelisor
Valea Prahovei e una din cele mai frumoase zone ale tarii, chiar daca la inceput si sfarsit de week-end risti sa stai cu masina in coloane de kilometri. Sau daca nu ai masina, dar mergi cu trenul, risti sa faci sauna pe timp de vara si sa ingheti pe timp de iarna. In final omul e cel care trebuie sa gaseasca solutii optime la orice problema.
Astfel poti vizita castele, poti admira peisajul, poti urca pe munti, etc. Fiecare zona si constructie e insotita de o poveste interesanta.




perete din castelul Peles


Sinaia

pe munte, la Babele

masca la Bran

Vizitand obiectivele esti tentat sa te uiti si la suveniruri si sa achizitionezi ceva pentru acasa. Multe dintre ele le puteai gasi si anii precedenti, insa oferta e acum mai variata.
Castelul Bran  - in curte

marți, 3 iulie 2012

la Cazane

la Herghelie, inainte de Strehaia
Manastirea Strehaia ( o poveste interesanta)

Acum cativa ani vazusem o poza, cea cu statuia lui Decebal pe Dunare. Mi se parea un peisaj frumos si imi doream sa ajung acolo. Timpul a trecut si am ajuns la Orsova. Asta in dupa ce ne-am oprit o herghelie, am vizitat manastirea Strehaia (deja am pus poze) si ne-am oprit la o inghetata, braga si citronada in Slatina.
:) Pana aici nimic nu m-a impresionat ca inghetata. Mi-a amintit de inghetata din copilarie servita la pahar. (asta era inainte de '89).
Sa revenim la Cazane...peisajul de pe Dunare este frumos si merita o plimbare cu vaporasul.
Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat in stâncă, chipul lui decebal, statuia având dimensiunile 40 m - inălțime și 25 m - lățime
De ce Cazanele Dunarii? Inainte de a se fi construit acum trei decenii hidrocentrala Portile de Fier, debitul era foarte mare pe albia ingusta, si erau cataracte in zona carora apele pareau ca fierb, ca intr-un cazan. De aici se pare ca vine numele.
La Orsova, la imbarcare

pe Dunare

Statuia lui Decebal

manastirea Mraconia-Numele inseamna apa intunecata sau loc ascuns; actuala manastire a fost ridicata dupa Revolutie si arata exact ca originalul, care dateaza din secolul 16, insa a fost inghitit de ape la construirea hidrocentralei.