miercuri, 27 iunie 2012

la Strehaia

La ca va ganditi cand auziti Strehaia? Eu imi amintesc de unul, Leo de la Strehaia, pe care presa l-a tot promovat.  Da, stiu, va minunati de "cultura mea generala".
La Strehaia am poposit pentru a vizita manastirea, ctitorita de Matei Basarab. Nu pot sa zic ca m-a impresionat prin ceva anume, insa povestea ei este interesanta.
Manastirea Strehaia este imprejmuita cu un zid de caramida presata, inalt de aproape cinci metri, prevazut cu creneluri de aparare, la fiecare doi metri. Biserica cea mare este zidita din caramida, in forma de nava.
Palatul domnesc al Craiovestilor, legat de biserica printr-un culoar din caramida, a determinat pozitia bisericii, drept pentru care altarul ei e orientat spre sud, spre deosebire de toate celelalte lacasuri de cult, care au altarul in partea de rasarit.
Zidurile puternice ale Manastirii Strehaia l-au motivat pe Tudor Vladimirescu sa aleaga acest loc drept sediu local. In incinta manastirii au fost lasati mai bine de doua sute de panduri, avand sarcina de a apara cetatea Craiovei.
 Legenda spune ca manastirea comunica printr-un tunel subteran cu satul Comanda, aflat la câtiva kilometri departare. In situatii de primejdie, când armatele turcesti atacau cetatea, cei adapostiti aici se refugiau, prin tunel, la Comanda. Datorita faptului ca era inconjurata de padure si dealuri, manastirea a fost nu de putine ori o piedica in calea navalitorilor turci si austrieci. De asemenea o alta poveste legata de aceasta manastire, e faptul ca turcii ar fi interzis construirea de cetati cu ziduri de aparare si fortificatii. Matei Basarab a inconjurat cu ziduri mai multe biserici, pretextul fiind cel cultural si nu cel real de aparare.
Manastirea reprezinta o particica din trecut. :)

sâmbătă, 16 iunie 2012

Safe

Nu, nu tin nici o teorie. Nu veti regasi in aceasta postare nu stiu ce argumentatie sau analiza. Am vazut ca ruleaza la cinema filmul Safe, pe care l-am vazut acasa.
Pe scurt este vorba despre un tip Luke, un expert in arte martiale, care crede ca nu mai are pentru ce trai, familia lui fiind ucisa. Ca sa para putin interesant filmul, cine il ajuta pe timpul asta, este ucis de mafia ruseasca. Ei si dupa cateva minute in care se intampla astfel de evenimente, ca sa demonstreze ca e trist, life sucks, vede o pustoaica chineza, super inteligenta, care era urmarita si ea de niste mafioti. Bineinteles sare in ajutorul copilei, totul se complica, apare si mafia chinezeasca, cea ruseasca si niste politisti corupti americani...bataie, impuscaturi, morti, etc. Actorul principal e tipul care a jucat in Transportorul. Ramane la fel de suparat, furios si pus pe bataie si in acest film. Actiunea e cam previzibila, la fel si finalul. Un film bunicel..in comparatie cu ce mai ruleaza la cinema.

joi, 14 iunie 2012

Vara nu dorm

Aha aha...a venit vara! Vara= concediu, mare, soare, relaxare.  Dupa gerul din iarna, abia asteptam caldura. Dupa primele acorduri mi-a cam trecut..insa ascultati melodia cu gandul la concediu.
Vara nu dorm

sâmbătă, 9 iunie 2012

I'm lovin'it!

Acum o saptamana eram la o consultatie, avand o discutie despre problemele mele de sanatate si ce trebuie sa fac sa imi fie mai bine.  "Trebuie sa mananci mai multe legume, nu mananci deloc sanatos! Nu e de gluma!" Nu am comentat nimic, m-am mirat ca si-a dat seama de asa ceva si am recunoscut ca tind sa mananc lactate, dulciuri, cartofi, un KFC sau un Mc mai rar, pizza, etc.
de pe Facebook
Mda, chestia asta cu mancarea nu e deloc usoara. In supermarket-uri, de unde imi fac cumparaturile, nu gasesc legume ca lumea. Majoritatea sunt importate si arata ca jucariile de cauciuc pentru copii. Rosiile sunt mai mult necoapte, salata gasesti mai rar, ardeii au un pret piperat, cateva grame de salata rocola e cat 2 kg de cartofi, etc. Daca analizezi lucrurile cu atentie, e mai ieftin sa mananci junk food decat sa mananci mancare sanatoasa. Acum nu ma gandesc doar la ideea de a fi slab dar si la celelalte probleme de sanatate pe care ti le poate cauza o mancare proasta.
Acum vreo luna am prins cateva secvente dintr-un reportaj despre cresterea copiilor.Ideea generala era ca degeaba ne deranjeaza daca copiii nostri nu mananca sanatos atata timp cat si parintii fac la fel. In plus nu poti sa ii ceri copilului sa manance intr-un anumit fel cand tu, parintele, nu esti un exemplu. 
In plus cred ca ar trebui sa nu il lasi la tv nesupravegheat...cand sunt reclamele la Mc. Pe bune! Intr-una din zile am fost cu niste prieteni la Mc. Buuun! Ce sa imi iau de mancare? Arunc o privire pe panourile lor...incep sa ma enervez ca nu stiam ce sa aleg...ma gandeam la un meniu...dar care sa fie?! In dreapta mea o mama si pustiul, care ii comanda ce sa ia. Mama la fel de ametita ca si mine...habar nu avea ce sa ia, l-a lasat pe pusti sa comande "nu stiu ce sa iau...dati ce zice copilul".
So...nu e de gluma.
 

vineri, 8 iunie 2012

Profesionisti

http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/medicina/dr-raed-arafat
E un interviu interesant despre viata, alegeri, management, profesionism, etc. Mai e putin si vine si ziua alegerilor.

"la dunga"

Acum ceva timp a trebuit sa merg in Germania in interes de serviciu. Cred ca a fost chiar prima iesire din tara. Am fost impresionata de ordinea de acolo. Suna cam vag, stiu. Comparand cu Bucurestiul, atunci mi-a placut ca in Hamburg nu vazusem caini pe strada, nu a trebuit sa imi fac griji sa gasesc un taxi care sa nu ma suprataxeze, nu claxona lumea nervoasa (si ei circula cu masinile), curatenia, etc. Si, da, sunt constienta ca " nu umbla cainii cu covrigii in coada", cum s-ar zice.
Apoi am avut ocazia sa mai vad si alte tari, insa mie tot Germania imi placea cel mai mult. Mai tarziu am ajuns si in Elvetia. Oh! Cu ce sa incep? Am avut un drum civilizat cu trenul de la aeroport in Basel. Cu 5 minute inainte de oprie se anunta statia. Pe drum nu am vazut munti de gunoaie, curatenia si ordinea aproape ca ma exaspera. In oras se asfalta o portiune de drum de vreo 10 metri. Nici unul din muncitori nu statea pe margine sa ii admire pe ceilalti cum lucreaza, erau mult mai ingrijiti decat ai nostri...si...ah ...da turnau un strat de 10 cm de asfalt.

No, acum nu va frustrati inutil, caci alta e ideea. Cand vezi ca ceva functioneaza mai bine iti zici, hm , deci se poate. Daca altul a reusit atunci o sa reusesc si eu.
 Mergand spre sala, observ din autobuz, parcul de la Unirii. E frumos, dar mai e de lucru pana cand gardul viu va arata taiat drept la dunga. Sunt detalii, insa rezultatul final poate fi desavarsit.
 Atentia la detalii se invata.





















miercuri, 6 iunie 2012

Bad management

Va mai amintiti orele de istorie? Sper ca ale voastre au fost mult mai interesante decat ale mele. Erau doar o insiruire de fapte, evenimente si ani...toceala multa. Abia mult mai tarziu am devenit mai curioasa si m-am intrebat de ce anumite lucruri s-au intamplat intr-un anumit fel, care a fost logica, ce a fost in spatele evenimentelor.
O asemenea curiozitate am avut si cand am citit Misterul telegramei de la Stockholm de Neagu Djuvara. Am citit cartea, ce continea articolul din ziarul Adevarul plus ceva detalii explicative.
http://www.adevarul.ro/actualitate/Neagu_Djuvara-_misterul_telegramei_de_la_Stockholm
Concluzia finala a articolului  este ca bad management-ul lui Antonescu a dus la moartea a mii de oameni si ratarea unor sanse.
Hm...daca am sti dinainte ce urmeaza sa se intample poate am luat cele mai bune decizii...dar nu e o certitudine. Inca o perspectiva asupra trecutului...ca despre ce a fost atunci nu vom sti cu siguranta.

PS! Cand eram copil, la orele de istorie...aveam impresia ca toti conducatorii nostri se luptau doar pentru binele tarii, erau buni "manageri" numai ca contextul ne-a fost defavorabil. :) Oare ce vor crede stranepotii nostri despre perioada actuala?!