sâmbătă, 26 mai 2012

Avertisment

Trecand pe langa un chiosc de ziare mi-atras atentia un titlu din revista Joy: "Look pentru 30". Acum cativa ani nici nu m-as fi gandit sa o cumpar. Probabil imi ziceam " nu e de mine, sunt prea tanara". Oooooooooooook! Si iata-ne la magicul 30 cand devine interesant. Dap.
Ce se mai intampla la 30 sau mai bine zis ce trebuie sa fie bifat in viziunea societatii cand se ajunge la 30? Well: casa, copil, cariera in ascensiune, masina,...va las pe voi sa completati check-list-ul. :) Chiar ar fi interesant. Oare pragul asta ne "impresioneaza" pe noi femeile sau si pe ei?
In legatura cu elementul copil de pe aceasta lista va invit sa cititi link-ul de mai jos.(l-am primit pe mail).
Ce sa zic? Dupa ce l-am citit mi-am zis ca are dreptate. Hai sa ne amintim din copilaria noastra daca raportam totul la parinti. Nu!  Deci cu siguranta nu vom impartasi toate momentele copiilor nostri. 
Ce e de facut?
 http://m.evz.ro/news/983411

joi, 24 mai 2012

Natura moarta cu nepot obez

Vi s-a intamplat vreodata sa vorbiti cu cineva si sa simtiti ca persoana respectiva nu e interesata deloc de ce spuneti? E mai interesata sa  vorbeasca ea, sa se laude, sa isi expuna parerile, sa se planga...orice numai sa vorbeasca. La acest aspect ma gandeam in seara aceasta urmarind piesa de teatru Natura moarta cu nepot obez. O poveste spusa clar, fara artificii, fara lacrimi, fara a judeca...exact asa cum e in realitate. Ai impresia ca fiecare personaj vorbeste, sperand ca ceilalti sa il asculte, dar nici el nu asculta ce spun ceilalti. Fiecare are impresia ca stie ce e mai bine.
E vorba despre trei mătuşi care şi-au sacrificat viaţa din dragoste pentru nepotul lor rămas fără părinţi, iar amintirea sacrificiului le obligă să se agaţe de viaţa tînărului, devenind astfel călăii lui. Nepotul ajunge obez, recunoscand ca a fost sufocat de atentia matusilor si isi deplange soarta cand o intalneste pe Lili de care se indragosteste. Lili, prostituata, e un personaj interesant care adauga piperul piesei.
Povestea e clasica insa accentele ei o fac deosebita...umor combinat cu absurd...cu tragic. Moartea e tratata ca ceva absolut normal si comic, frustrarile de obez sunt spuse fara a declansa mila, internarea la psihiatrie e ceva din viata. Totul e natural. Pe langa acestea jocul actorilor a adus un plus piesei.
Un mod placut de a petrece 1h si 20 minute.


miercuri, 23 mai 2012

Ca-n povesti


 De cateva zile a inceput campania electorala. Vreo speranta?  Credeti ca o sa vina Fat-Frumos pe cal alb ca sa rezolve problemele la diferitele primarii din tara?! Nooooo... voi sunteti pesimisti din fire si nici sperante nu trageti! Deci tot vina voastra e. No, dar hai sa povestim cum decurge nazdravania.
Toti fii de imparati care vor sa fie Fat -Frumos au inceput sa defileze in fata lu' Leana Consazeana cu fel si fel de daruri si promisiuni...arunca buzdugane si scot flacari pe nari pentru a atrage inima domnitei.
Dar Leana Cosanzeana zice "Batman Batman...de astea am mai auzit".
Saracul "fiu" zice: "E sofisticata ma..are inima de piatra, e fata desteapta....n-o pot convinge".
 Leana Cosanzeana sta in dubiu. Mai nou, si daca s-a nimerit la vreun regat local sa fie un Fat-Frumos pus pe treaba..."degeaba" zice ea...nu face parte din clanul Zmeului de la regatul judetean...ala cu jaratecul...deci nu primeste jaratec...nu misca caii nazdravani...iar regatul local sufera...iar eu jaratec de "bronz" ioc.
Dupa multe lupte cu ceilalti fii dar si cu inima gingasa a Cosanzenei, fiul se desteapta...stie el din batrani care e potiunea magica: "Daca pozele, buzduganele si flacarile nu fac impresie, atunci sigur 1 kg de faina si o galeata vor schimba situatia." Si uite asa, minune mare, 1 kg de malai inmoaie inima gingasa a domnitei si ii "asigura bronzul"...si  fiul de imparat devine Fat-Frumos.
Nu rasuflati usurati ca nu s-a terminat inca. Sa purcedem dar la "next level".
Povestea e incurcata si "sofisticata", iar campania asta anunta in bobii vrajitoarelor cine va fi El comandante adica Zmeul tuturor zmeilor, il capo di tutti capi, cel mai tare imparat a celor 7 mari si 7 zari. Astfel toate rubedeniile fiilor din fiecare clan baga jaratec ca fii sa devina Feti Frumosi si in final sa il ajute pe unul din ei sa ajunga El Comandante...si atunci...si atunci...toate rubedeniile si toti fiii vor avea jaratec cat le pofteste inima...oho ...si le pohteste, nu gluma.
Si-am incalecat pe o sa si v-am spus povestea mea.

Legenda - where: 
fiul imparatului = candidat
Leana Cosanzeana = alegator
jaratec = bani
"bronz" = mancare, nivel de trai...doar imaginatia ne poate spune
ioc = nema, ciuciu, nimic
regat local = primarie locala
zmeul = Presedinte consiliu judetean
clanul Zmeului = partid politic din care face parte Zmeul
bobii vrajitoarelor  = sondaje de opinie
El Comandante= Presedintele la 7 mari si 7 tari
7 mari si 7 zari = Romania

luni, 21 mai 2012

joi, 17 mai 2012

Mame...si mame

Fiecare din noi si-a format o imagine/un model despre cum ar trebui sa fie mama. Unele imagini sunt create pe baza unor persoane reale, unor rude, unor personaje din filme sau carti, unor combinatii dintre toate acestea, pe baza imaginii mamei reale pe care o avem. Cand intrebi pe cineva cum ar trebui sa fie o mama automat se refera la aceasta imagine pe care si-a format-o. Ce inseamna mama buna? Cum ar trebui sa fie o mama?
Raspunsuri auzite:
" Sa ma lase sa fac tot ce vreau"
"Sa ma astepte cu masa pusa"
"Sa stam frumos in bucatarie si ea sa gateasca si sa vorbeasca cu mine"
"Sa ma ajute la teme"
" Sa imi dea bani si sa ma apere in fata lu tata".
...cu timpul, cerintele evolueaza.
"Sa vina la mine si sa imi gateasca...eventual si menaj in casa" (Ce? La varsta ei are nevoie de viata personala?!!!)
"Sa aiba grija de copilul meu."
"Sa ma ajute cu bani"
 De fapt raspunsul e in functie de ce are nevoie fiecare.
Hm...sunt niste intrebari grele. Nu cred ca exista un raspuns bun. Dupa ceva ani, imi dau seama ca mama buna, pentru fiecare, reprezinta exact acel om care te sustine, te impulsioneaza, iti e alaturi la bine si la rau, te iubeste, etc. Din ce vedeti am enumerat doar responsabilitatile mamei, dar nu si pe cele ale copilului. 
Si totusi...chiar daca o femeie e o mama buna pentru un copil, poate nu se potriveste pentru altul. De exemplu, nu as fi suportat o mama care vorbeste non stop, care ar fi fost sufocanta si irascibila. (Am vazut ceva cazuri in jurul meu.)
Cum sunt mame bune sunt si altele mai putin bune...sufocante, santajiste sentimental, indiferente, egoiste, rele, etc.
Acum, hai sa fim realisti. Ea, femeie, cu sentimentele, dorintele, visele si frustrarile ei...devine mama intr-o zi. Si ea isi imagineaza ce inseamna sa fie mama si aplica astea asupra copilului. Invata sa fie mama.
 Sa nu ne crizam inutil si sa recunoastem ca nu e usor sa renunti la o parte din cine esti ca sa ai grija de un copil. La acestea se mai adauga si problemele din societatea in care traieste, de la serviciul ei, etc. 
Deci, mamele sunt si ele oameni, cu probleme, si ele obosesc ca orice om, si ele au vise, etc Unele pot fi cele mai bune prietene, altele nu...si totusi viata merge inainte.

No...cum zic ardelenii...un mare Multumesc pentru mama...chiar daca nu e o ocazie speciala.

marți, 15 mai 2012

Conacul Bellu

Vedere din lateral a Coancului

Foisorul de la intrare
- "Mergem la Urlati.'
Aha, si ce putem vizita acolo? E intrebarea mea clasica.
Pai vizitam Conacul Bellu.
Conacul Bellu ma duce cu gandul la cimitirul Bellu. Nu e o coincidenta,aflu eu imediat, familia Bellu a donat terenul pentru acest cimitir din Bucuresti.
Despre conacul Bellu nu stiam vreo informatie. Am ajuns pana la Urlati si am aflat mai multe despre el. Despre istoria sa nu v-as spune decat ca a apartinut unei familii de aromani, originari din Pindu Macedoniei, stabiliti la noi prin anii 1780. In Valahia, familia Bellu a facut averi si s-a inrudit cu mari familii boieresti autohtone. Alexandru Bellu (1850-1921), unul dintre ultimii membrii importanti ai acestei familii, a fost un om de cultura, avocat, numismat si fotograf - unul din precursorii artei fotografice romanesti (fotografiile sale cu tarani romani au fost reproduse in albumul "La Roumanie en images", aparut la Paris, in 1919).
Din pacate la Urlati a mai ramas Conacul mic si foisorul, Conacul mare prabusindu-se la cutremurul din 1940. 
Astfel ca de la intrare esti intampinat de foisor. Aici e o mica expozitie cu poze facute de Alexandru Bellu, cu cateva aparate de fotografiat vechi dar si cateva costume populare.
De la foisor catre conac e verdeata si un loc de joaca. Prima impresie care am avut-o cand am ajuns in fata conacului a fost aceea de casa mare, alba de la tara, imprejmuita de un gard de scandura. Numai cainele mai lipsea pentru a completa imaginea. Da si sa nu uit....liniste.
Am admirat imprejurul conacului insa am fost impresionata de interior. Nu se pot face poze in interiorul conacului. Insa poti admira colectia de obiecte si de tablouri.
Desi pe dinafara pare o cladire mica, camerele sunt impresionante si aranjate cu gust. Cladirea e construita in stilul vechi romanesc. Am admirat crama conacului unde troneaza cateva butoaie mari si alte instrumente de facut vin, vase de lut,etc.
 Interesant e ca acest om si-a permis la vremea lui cateva case pe la Paris, Nisa, Venetia, Basel etc. insa a preferat sa isi construiasca un conac la Urlati in Prahova. In 1900 Alexandru Bellu avea uzina electrica, masini si garaje, telefon Ericsson, atelier foto pe placi de sticla si un cinematograf unde rulau pelicule ale fratilor Lumiere, dar a preferat sa traiasca inconjurat de scoarte si straie romanesti, in camere cu zidarie alba, cu plafoane cu barne de stejar.
Conacul

Stanjenei galbeni.




Ghiveci cu flori din curtea conacului.

Poza de Alexandru Bellu
Alexandru Bellu reprezinta o poveste interesanta. Din toate pasiunile sale (de la numismatica la bibliofilie), nimic nu se poate compara cu arta fotografica. I-a placut enorm sa iasa cu aparatul pe camp, sa surprinda dealuri si vai, scene de munca si, mai ales, chipuri de tarani, femei frumoase si pline de vitalitate, batrani intelepti si blanzi, barbati incrancenati de munca si griji.

luni, 14 mai 2012

Micul Trianon

Drumul cu autobuzul prin Bucuresti poate fi interesant, in ciuda aglomeratiei. Poti vedea zone, strazi, alei, unde in alte conditii nu ai ajunge sa le vezi. De multe ori imi atrag atentia cladirile vechi si cam darapanate. Unele sunt atat de frumoase si au o arhitectura interesanta, incat te face sa te gandesti la trecut. Cum era? Cum erau oamenii ?
Ma gandesc ce bine ar fi daca ar fi renovate. Hm...sa nu ma amagesc.
Zilele acestea am realizat ca stiu foarte putine despre istoria noastra. Daca m-ar fi intrebat cineva unde e "Micul Trianon" nu as fi stiut sa spun. De curand l-am vizitat si am aflat si povestea lui. E in Floresti Prahova si a fost construit de boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis si Nababul.
Proiectul arhitectului Ion Berindey se inspira din arhitectura palatului Micul Trianon, situat în grădina Palatului Versailles din Franta. Construcția, realizată în stilul "Mavros", a beneficiat de toate cuceririle tehnicii din epocă, inclusiv betonul armat, șina de cale ferată și granitul, folosite în premieră de Anghel Saligny la podul Regele Carol I de la Cernavoda. Pentru mai multe info Palatul Cantacuzino.
În fața palatului a fost amenajat si un bazin cu apa (unii zic ca ar fi fost piscina). Insa si acesta e in paragina.
Palatul avea un sistem de incalzire centrala asemănător cu cel de la Castelul Peles și mai multe săli de bal destinate oaspeților dornici de distracție.
 

Si ca orice poveste frumoasa...se termina urat.... A venit primul razboi cand germanii au luat acoperisul din cupru si sobele. Apoi a fost cutrenurul din 1940 si l-a afectat. A venit al doilea razboi mondial cand rusii au furat tot ce s-a putut fura din el. In 1948 a fost nationalizat, iar ca totul sa fie "superb" pe domeniul sau s-a construit un sanatoriu TBC. Cine vrea sa investeasca intr-o cladire care se afla in apropierea unui sanatoriu?! Si apoi a venit si cutremurul din 1977 si a mai distrus ceva din el.
Doar turnul e ceva mai intreg.

miercuri, 9 mai 2012

Superstitii

Poate pentru ca nu s-a stiut cum sa se explice un fenomen, atunci i s-au atribuit diverse semnificatii. Mi-e destul de greu sa explic cum au aparut superstitiile.  Cu totii cred ca am auzit de pisica neagra, numarul 666, numarul 13, sa nu versi sare ca inseamna cearta, cantecul bufnitei anunta moartea cuiva, etc. Credem ca suntem destul de educati sa stim ca sunt doar superstitii si ca nu ne afecteaza in nici un fel viata.                                                       
 Hm...totusi, nu e in totalitate adevarat. Am ras cu lacrimi acum ceva timp cand o ruda mi-a povestit cum nu a mai cumparat niste fructe doar pentru ca ele cantareau 666 grame. Cand si-a dat seama pur si simplu a dus speriata fructele la loc de unde le cantarise si a refuzat sa mai cumpere. Dupa ce le-a lasat si-a dat seama ca a avut o reactie exagerata si ca ii erau necesare. Insa "numarul satanei" a speriat-o prea tare, chiar daca logica ii spunea altceva.Teama inoculata de aceasta superstitie a fost mai puternica. Si totusi, imi zic ca a crede in superstitii depinde de educatia fiecarui om in parte. Sunt oameni mai creduli si altii mai realisti. Nu e un fenomen de masa. Hm...si iar ma insel. Zburand cu un avion am observat ca nu exista randul 13. Intre 12 si 14 nu mai era nimic. Ca sa ajungi la o asemenea decizie, de a elimina randul 13 dintr-un avion, imi imaginez ca trebuie sa fi existat o explicatie.
Fara cuvinte...

luni, 7 mai 2012

12 mai 2012

A inceput de ceva timp numaratoarea inversa pana la 12 mai 2012...adica ziua Let's do it Romania. Cine nu e plecat cu treburi sau are alte planuri, atunci inca se mai poate inscrie ca voluntar la o actiune de curatenie generala.
Poti sustine prin diverse mijloace aceasta actiune, daca nu ai timp sa mergi la strans gunoaie:
- sustine on-line actiunea Let's do it Romania, blog personal, facebook,etc
- doneaza 2% din impozit
- doneaza in contul asociatiei
- inscrie-te ca voluntar
- echipeaza voluntari pentru actiunea din 12 mai, etc.